Avsnitt 5 – En introduktion till Veneto.

I detta avsnitt får vi en första introduktion till den populära vinregionen Veneto.


Tips på viner Veneto:

Bardolino

Le Fraghe

Gården ägs av Matilde Poggi som gör viner på sin ekologiska gård strax utanför staden Affi. Hennes Bardolino är ett utmärkt exempel på hur hög standard vinerna håller idag. Matilde var även en av de första att börja använda sig av skruvkapsyl i Italien. Hon gör även ett friskt och trevligt rosévin, ett så kallat Chiaretto.

www.fraghe.it

Valpolicella

Det finns många gårdar att tipsa om i Valpolicella, fler kommer i samband med avsnittet som handlar specifikt om området. Men här kommer några favoriter:

Musella

Biodynamisk gård som drivs av kusinerna Maddalena Pasqua och Enrico Raber. Ligger vackert i ett naturreservat ett stenkast från Verona. På Musella experimenterar man mycket, bland annat med olika material för lagringskärlen. Olika typer av ek, betong och till och med marmor och granit. Vinerna är levande, välgjorda och deras Valpolicella Superiore är ett perfekt matvin som passar till det mesta.

www.musella.it

Monte dall´Ora

En liten ekologisk gård i Valpolicella Classico, strax utanför byn Castelrotto. Här gör fantastiska Alessandra och hennes man Carlo viner som är riktiga favoriter. Vinerna är riktiga hantverk. Alessandra och Carlo strävar efter elegans och till och med deras Amarone går att kombinera med mat, något som jag annars personligen kan tycka vara svårt. De gör även ett mousserande vin, ett så kallat ”col fondo”, eller ”pét nat”, utan tillsatser, på druvan garganega som passar utmärkt varma sommardagar till lätt mat eller aperitif. 

www.montedallora.it

Soave

Filippi Vini

En ekologisk gård som har vingårdar i den vulkaniska jorden på kullarna som omger den medeltida byn Soave. Filippo Filippi gör uttrycksfulla viner på druvan garganega och det är stora skillnader mellan olika årgångar, precis som det bör vara när man gör hantverksviner.

www.cantinafilippi.it

Gambellara

Området ligger strax öster om Soave, och precis som hos sin granne gör man viner på druvan garganega. I Gambellara är jordmånen vulkanisk och producenterna få. Här finns endast 25 producenter, de flesta riktigt riktigt duktiga och spännande. 

I Gambellara ligger även Angiolino Maules gård la Biancara. Angiolino är grundaren av VinNatur, en organisation som startades 2006 och som idag har fler än 170 medlemmar från nio olika länder. Det är en organisation som arbetar för att göra terroirdrivna och hantverksmässiga viner. Man har också skapat ett regelverk för naturviner. Följande tre producenter är alla verksamma i Gambellara och tillhör VinNatur:

www.angiolinomaule.com

www.davidevignato.com

www.davidespillare.it

Prova även Giovanni Menti, en gård i Gambellara där karismatiska Stefano Menti gör biodynamiska viner och experimenterar konstant för att förbättra sin kvalitet. Mycket bra viner, inte minst de mousserande vinerna och de fantastiska dessertvinerna.

www.giovantimenti.com

Kolla även in den lilla producenten Marco Barba. Han ser ut att vara strax över tjugo, har ett stort svart skägg, precis som sina kamrater. Han arbetade flera år i Schweiz på en biodynamisk gård innan han kom tillbaka hem till Gambellara. Så började succéäventyret som går under namnet Marco Barba. Idag tar han, tillsammans med Tommaso och Luigino, hand om druvorna från nio änkor i området och gör tre viner. Ett mousserande, ett vitt och ett rött.

www.marcobarba.wine

Prosecco

Le Colture är en gård i Valdobbiadene som tillsammans med byn Conegliano utgör det historiska området för produktionen av Prosecco. Här gör Cesare Ruggeri och de tre barnen Prosecco av hög kvalitet på druvan glera. Långt ifrån billig massproduktion. 

www.lecolture.com

Prosecco Col Fondo

Vinproducenten Casa Coste Piane ligger också i Valdobbiadene, och här har familjen Follador sex hektar med vinodlingar. Man gör en av Italiens mest uppskattade Prosecco col fondo. Det vill säga ett mousserande vin där den andra jäsningen sker på flaska, men till skillnad från till exempel Champagne och Franciacorta låter man jästfällningarna vara kvar i flaskan. Vinet blir då en så kallad ”col fondo” som på italienska betyder ”med jästfällning”. Vinet är mustigt, friskt och syrligt.

www.casecostepiane.it

Lugana

På gården La Rifra i Lugana gör man en mängd olika viner. Röda, vita och mousserande. Man har totalt fjorton hektar strax utanför byn Desenzano di Garda. En favorit är Lugana gjort på druvan turbiana som heter Libiam. 

www.aziendaagricolalarifra.it