Avsnitt 3 – Skörden 2019, Toscana

I detta avsnitt träffar Åsa producenter i Toscana för att prata om årets skörd. Mer information om producenterna hittar du längre ner på sidan.

Podere Cianfanelli

Pytteliten gård i norra Chianti Classico. Davide Cianfanelli, en ung man som arbetar ensam på gården har totalt två hektar med vingårdar. Hans vinkällare är mycket enkel, det mesta gör Davide fortfarande för hand. Han arbetar med sangiovese och andra lokala druvsorter som malvasia nera, canaiolo och colorino. Han har ingen svensk importör så man måste beställa direkt eller åka och prova på plats om man är nyfiken. Jag tycker om Davides viner för att de är precis som honom själv, lite vilda, orädda och smakar gott. ( jag har i och för sig inte smakat på Davide men han är snäll?)

Ingen svensk importör.

www.poderecianfanelli.it


Sasso di Sole

Familjeägd gård som drivs av Roberto Terzuoli i den norra delen av Montalcino. Här arbetar man traditionellt med lång skalkontakt och lagring på stora tusenlitersfat. En personlig favorit i Montalcino där Riserva 2013 just nu är helt klockren med underbart behållen frukt, balanserad syra och alkohol och eleganta silkiga tanniner. Brunello di Montalcino när det är som bäst. 

Ännu ingen svensk importör.

www.sassodisole.it


Col d´Orcia

Ekologiska Tenuta Col d’Orcia är nästintill en jätte jämfört med många övriga Brunelloproducenter kring byn Montalcino. Vanligtvis har de drygt tvåhundra vinodlarna i området bara ett par hektar mark till förfogande så Col d’Orcia med sina över hundra hektar är utan tvekan en av de allra största gårdarna i området. Ägaren, Francesco Marone Cinzano, som tillhör familjen Cinzano som producerar Vermouth, driver gården sedan 1991 men egendomen är i familjens ägo sedan 1973. Man har investerat mycket i forskning och utveckling, bland annat pågår ett projekt tillsammans med universiteten i Milano och Florens där man bland annat arbetar på att ta fram nya kloner av sangiovese. ”Stor gård” behöver alltså inte vara likvärdigt med ”massproduktion utan karaktär”. I alla fall inte i detta fall.

Gården gör en mängd olika viner, jag tycker om de flesta, från deras Rosso di Montalcino till toppvinet Poggio al Vento. Vad man väljer beror på tillfälle och prisklass.  

Importör: www.carovin.se

www.coldorcia.it


Colombaia

Helena och Dante lämnade sitt stressiga stadsliv i Milano och flyttade till Toscana. För sexton år sedan tog de sig an det stora arbetet att på egen hand göra om det vackra stenhuset med intilliggande vingårdar till något de kunde leva på. För att göra hela situationen ännu mer utmanande bestämde man sig för att arbeta biodynamiskt och göra naturviner med svavel som enda tillsats. Deras hårda arbete har givit resultat. Gården är som ett enda stort konstverk och förmedlar positiv energi så det står härliga till. Likaså vinerna. Jag tycker mycket om rosévinet gjort på sangiovese med sémi-carboniquemetoden och deras röda viner, gjorda till störst del på sangiovese. 

Importör: www.kvalitetsviner.se

www.colombaia.it